El torrent del Lledoner

Dificultat baixa
Dificultat mitjana
Dificultat alta
Longitud: 2,3 km
Dificultat: Baixa
Durada aprox. a peu: 45 min

AVÍS INFORMATIU: per obres a la N-141d al seu pas per Folgueroles a l’alçada de la Font Trobada, s’ha desviat l’inici d’aquest itinerari al centre del poble de Folgueroles i cap a la font Trobada.

Punt d'inici: Centre d'Informació de Folgueroles

Descripció: L'itinerari del Torrent del Lledoner és un recorregut curt i agradable que connecta les fonts que afloren als marges del torrent de Folgueroles i del torrent del Lledoner.

Les fonts són en la seva majoria deus naturals que varien el seu cabal en funció de la importància de les pluges de l'any, cosa que fa que d'algunes d'elles no ragi aigua de forma permanent. 

Aquest clar exemple de la dinàmica de l'aigua s'acompanya d'elements que mostren com tradicionalment l'home ha gestionat aquest valuós recurs, com ara la presa de la Font Trobada o els horts de Folgueroles. D'aquesta manera la ruta condueix a reflexionar sobre  la necessitat de l'aigua per donar pas a la vida, ja sigui per regar parcel·les d'horta o per donar pas a una exuberant vegetació de ribera i d'ambients humits que constitueix l'habitat de gran diversitat d'espècies de fauna. Granotes verdes, salamandres, i ànecs coll verd s'amaguen entre canyes i bogues als medis aquàtics i els petits esquirols i ratolins de bosc troben refugi entre els freixes, salzes, pollancres i aurons que vesteixen el torrent tot recollint pinyes i avellanes per passar l'hivern. 

L'Itinerari és també una ruta d'interès fotogràfic. Els clar-obscurs del Torrent del Lledoner encisen amb racons d'especial bellesa i les senzilles fonts conserven un encant intemporal que convida a aturar-se un moment i escoltar el suau rumor de l'aigua.
El Centre d'Informació de l'Espai Natural a la Plaça Verdaguer de Folgueroles ofereix una magnífica cloenda a aquest  itinerari amb una didàctica exposició sobre els elements d'interès de l'Espai Natural de les Guilleries -Savasssona.


Recomanacions:

  • Porteu calçat adequat, gorra, aigua i prismàtics.
  • No llenceu deixalles ni arrenqueu cap mena de planta.
  • Procureu no destorbar la fauna i no allibereu animals al medi.
  • Respecteu l’activitat de les masies i explotacions agràries per les que passeu.
  • Vigileu amb la resta d’activitats que interaccionen en les pistes: trànsit de vehicles motoritzats, bicicletes, cavalls...
  • Si us plau, feu arribar les incidències que detecteu a l’Espai Natural