El Collsacabra i la Vall de Sau s'emmarquen en una regió natural a l'extrem oriental de la comarca d'Osona. Un espai de bells paisatges, suggerents poblets i esglésies romàniques encimbellades.
Descripció
Aquest itinerari es situa a cavall entre les Guilleries i l'altiplà del Cabrerès, accidents geogràfics que s'alcen a plom sobre la vall del Ter en forma de bellíssimes cingleres. Un espai que ha estat freqüentat des de sempre pels excursionistes, per l'atractiu dels seus paisatges i del patrimoni cultural que acull: ermites i esglésies romàniques, masies, cases pairals i els pobles d'història antiga.
L'itinerari, senyalitzat amb pals i banderoles, té trams comuns amb els GR 2, GR 151 i GR 210; permet gaudir d'algunes de les raconades més belles de la zona i l’únic aspecte que cal tenir en compta és la seva llargada. Existeix un itinerari de tornada de Rupit fins a Vilanova de Sau.
La ruta comença a l’Ajuntament de Vilanova de Sau i se surt del poble deixant a l’esquerra l’església romànica de Santa Maria (s. XI). Es baixa cap a la presa de l’embassament de Sau que creuarem, tot passant per davant del hostal de la Riba i deixant a la dreta la pista que va cap a Rupit. Sota les imponents cingleres de Tavertet comença la pujada que du al portell Sestrat pel grau de Moltorer, que es venç remuntant un tram molt dret amb ziga zagues. Al pla de Collsacabra ens dirigim cap a Tavertet i travessant la població anem direcció can Casals i al Puntí. Passada la masia de les Novelles es deixa la pista principal i es gira a la dreta pel camí que, en pujada, segueix el torrent de la Font de la Vena. Des del collet de les Graus (1112 m), punt més alt de la ruta, es baixa al grau del Perer, passant a tocar la masia del Perer per arribar a Rupit.
Accés: a Vilanova de Sau s’hi arriba en cotxe per Sant Julià de Vilatorta, prenent la carretera N-141d a la sortida 187 de l’Eix Transversal (C-25). Aquesta població disposa d’un servei d’autobús de la línia Vic-Folgueroles-Vilanova de Sau.