Sender de Tona

Longitud: 24,2 km
Dificultat: Mitjana
Durada aprox. a peu: 6 h 25 min

Des de Tona, al sud de la plana de Vic, aquesta ruta puja a Muntanyola per l'ermita de Sant Esteve de Múnter; continua fins al turó de Bellver, coronat per l'església de Sant Cugat de Gavadons i torna a la plana passant per Sant Miquel de Vilageliu.

Descripció

Es tracte d’una ruta circular per realitzar a peu i amb bicicleta que, malgrat la manca de dificultats tècniques, per la seva llarga és recomanable per persones habituades a caminar.

El recorregut, senyalitzat com a PR C-43, comença a l'església parroquial de Sant Andreu de Tona, construïda entre els segles XVIII al XIX i reedificada el 1940. Al inici, deixarem a la dreta l’església de la Mare de Déu de Lurdes , datada del 1011. Més endavant arribarem a Sant Esteve de Múnter, temple d'origen romànic transformat el segle XVII, que forma un petit conjunt amb la rectoria, una gran masia. Passarem per Muntanyola i vorejarem el turó de Bellver coronat per l’església romànica de Sant Cugat de Gavadons, on val la pena pujar-hi. La següent parada quan portem més de 20 km recorreguts, és Sant Miquel de Vilageliu (o Vilageriu), edifici dels segles XI-XII d’un romànic molt pur. Uns 500 m a ponent del mas hi ha l’aqüeducte romà de Vilageliu. Amb un parell de quilometres més ja haurem tornat de nou a Tona.

Abans de marxar d’aquesta població val la pena pujar fins les restes del castell de Tona i l’església romànica de Sant Andreu del Castell que es troben dalt del turó que domina l’indret.

Accés: Per arribar a Tona, cal prendre la carretera C-17 fins al punt quilomètric 50, entre Vic i Centelles, sortir per l'àrea de les Quatre Carreteres i entrar a Tona. Aquesta població disposa d’estació de tren (Rodalies de Catalunya ) i de diverses línies d’autobús.

Sant Andreu del Castell
Sant Andreu del Castell
Tona des del turó del Castell© Imatge Jordi Bastart
Sant Andreu del Castell i al fons, la Torre dels Moros

© Imatge Jordi Bastart

També et pot interessar