Sant Quirze Safaja-Puig d'Olena. Ruta Màrius Torres

Longitud: 8,5 km
Dificultat: Baixa-Mitjana
Durada aprox. a peu: 2 h 15 min

Passejada d'inspiració literària per conèixer l'entorn de la figura del poeta lleidatà Marius Torres.

Descripció

Màrius Torres (Lleida, 1910; Sant Quirze Safaja, 1942). De poeta gairebé desconegut en el seu temps ha passat a ser un referent literari. La seva poesia és intensa, clara i serena; expressa el drama personal amb la mort a tocar i el del seu país, una col·lectivitat i una pàtria vençudes. Sensibilitat extrema i ferri domini de la passió a través del llenguatge s’uneixen en alguns dels millors poemes de les literatura catalana.

Aquest curt itinerari que té el punt de partida als jardins de l’Ajuntament de Sant Quirze de Safaja, ens portarà, entre altres indrets, a l'antic sanatori de Puig d'Olena, on Màrius Torres, metge de professió, desenvolupà gran part de la seva obra literària. Va morir el 1942 víctima de la tuberculosi, a la masia de Mas Blanc, situada a Centelles, i el cos va ser enterrat al cementiri de Sant Quirze Safaja.

El sanatori situat al Puig d’Olena, a 819 metres d’altitud, és el punt més alt d’aquesta ruta circular que a més passa pel Collet de Can Sants i pel mirador de la Campana, amb una àmplia vista sobre la vall del Tenes i els voltants de Sant Quirze Safaja.

Accés: a Sant Quirze Safaja per la BV-1341 que neix al km 28 de la carretera C-59, entre Sant Feliu de Codines i Castellterçol. Amb transport públic, amb les línies d’autobusos L1312 Barcelona-Caldes-Moià-Santa Maria d'Oló i L0505 Moià-St.Feliu-Caldes de Montbui-Granollers.

Sant Quirze Safaja

© Imatge Jordi Bastart

Sant Quirze Safaja

© Imatge Jordi Bastart
Sanatori de Puigdolena.© Imatge ACNA, S.L.