Ruta de les Colònies Tèxtils del Llobregat 2

Longitud: 15,9 km
Dificultat: Mitjana
Durada aprox. a peu: 4 h 5 min

Discorre entre camps de conreu, boscos i una frondosa vegetació de ribera, tot passant per una part de les colònies establertes al costat del Llobregat. Aquestes grans empreses tèxtils, carregades de grans dosis d’història, formen part d’un patrimoni industrial actualment extingit.

Descripció

Itinerari senyalitzat com a PR C-144 que connecta les poblacions de Puig-reig, al Berguedà meridional, amb Balsareny, al Bages, resseguint a migdia el curs del riu Llobregat. Durant el recorregut que no presenta dificultats tècniques, contemplarem nombroses i antigues colònies tèxtils entre les quals destaquen les de Cal Pons a Puig-reig, Cal Marçal, Cal Vidal convertida en un interessant museu, Cal Riera, Soldevila, on passarem a prop de l’església romànica de Sant Esteve, per acabar a Balsareny població on resulta molt recomanable la visita del seu castell.

El recorregut principal té un accés directe a cadascuna de les colònies i es pot completar amb un altre ruta anomenada Ruta de les Colònies Tèxtils del Llobregat 1 que empalma amb aquesta.

Accés: L’inici del recorregut és a l’església de la Colònia Pons, al sud de Puig-reig. Per accedir-hi cal agafar la C-16 (Eix del Llobregat). Puig-reig disposa de línies d’autobusos que la comuniquen amb Barcelona, Manresa, Berga i poblacions properes.

Colònia Cal Riera

© Imatge Jordi Bastart

Colònia Cal Riera

© Imatge Jordi Bastart
Cal Pons© Imatge Jordi Bastart
Colònia de Cal Vidal© Imatge Jordi Bastart
Castell de Balsareny© Imatge Jordi Bastart
Colònia de Cal Vidal. Visita als telers© Imatge Jordi Bastart