Ruta de la Sèquia de Manresa

Longitud: 24,7 km
Dificultat: Mitjana
Durada aprox. a peu: 5 h 46 min

Itinerari que uneix Balsareny i Manresa resseguint el canal medieval d'aigua conegut com a Sèquia de Manresa, travessant el pla de Bages per boscos, camps, espais naturals, indrets històrics d'interès i àrees fortament industrialitzades.

Descripció

El camí, totalment senyalitzat i condicionat, compta amb una sèrie d'equipaments bàsics que faciliten la coneixença dels llocs. Potser l’únic inconvenient és la seva llargada; també es pot fer amb bicicleta tot terreny.

La Sèquia de Manresa, fou un canal construït al segle XIV per portar aigua a Manresa mitjançant l’ajut de 30 aqüeductes. Té un recorregut de 26 km i salva un desnivell de 10 metres, fet insòlit si es té en compte l’època en la què es va realitzar.

L’itinerari comença a la resclosa dels Manresans, a Balsareny, població on val la pena visitar el seu castell. El camí, a través d’una zona d’horts, ens porta a travessar l’aqüeducte de Santa Maria. Molt més endavant passarem per l’aqüeducte de Conangle, vorejarem el turó del Cogulló, on hi ha les ruïnes d’un poblat ibèric, mentre al darrere s’aixeca la muntanya de la Sal que acumula les restes inservibles de les mines de potassa de Sallent. Arribant a Manresa es passa pel costat de Sant Iscle i Santa Victòria, per acabar al Centre de Visitants de la Sèquia de Manresa situat al costat del Parc de l’Agulla.

Accés: A Balsareny s’hi arriba per la C-16 (Eix del Llobregat), entre Manresa i Berga. Balsareny disposa d’estació d’autobusos; la línia L0225 (Alsina Graells) de Barcelona a Castellar de n'Hug, passa per Balsareny i Berga. Manresa disposa de dues línies de tren i de diverses connexions per autobús.

Parc de l'Agulla. Manresa

© Imatge Jordi Bastart

Parc de l'Agulla. Manresa

© Imatge Jordi Bastart
La Sèquia de Manresa
Castell de Balsareny© Imatge Jordi Bastart