Ruta de la Batalla dels Prats de Rei

Longitud: 16,9 km
Dificultat: Mitjana
Durada aprox. a peu: 4 h 20 min

Aquesta ruta per fer a peu o en bicicleta recorre l’escenari d’un dels episodis rellevants de la Guerra de Successió al tron d’Espanya, en la qual es va dirimir la sobirania dels Països Catalans.

Descripció

La batalla dels Prats de Rei va tenir lloc el 1711, tres anys abans de la caiguda de Barcelona. Hi participà un gruix important de les tropes i comandaments del país: per la part borbònica, el duc de Vendôme, amb 35.000 soldats, per la part austriacista, el mariscal Guido Von Starhemberg, cap dels exèrcits aliats de l’arxiduc Carles d’Àustria, amb 22.000 efectius. Després de quatre mesos, Starhemberg va obligar l’exèrcit borbònic a fugir a Lleida. El conflicte que va acabar el 1714 amb la derrota de Catalunya i la pèrdua de les llibertats nacionals del país.

Ruta circular senyalitzada i sense dificultats que té el seu inici a la torre de la Manresana, observatori estratègic del comandament aliat situat a prop de Prats de Rei. A un parell de quilometres arribarem a Mas Albareda, on foren rebutjats dos batallons francesos que havien atacat la línia aliada. Més endavant passarem per l’ermita de Sant Ermengol, un altre indret estratègic on s’hi estacionaven unitats de cavalleria borbònica. A prop de Cal Codina de la Quadra hi havia estacionades diverses unitats d’infanteria, cavalleria i bateries d’artilleria de la rereguarda franco-espanyola. Des de Solanelles, punt més alt de la serra, es domina la depressió del riu Anoia i el sector nord del camp de batalla. Els entorns de ca l’Estrada eren una posició estratègica borbònica. Finalment es torna a la Torre Manresana en un recorregut un pel llarg, però força planer.

Accés: A els Prats de Rei s’hi arriba per la C-1412 des de l’autovia A-2 o des de la C-25, a l’alçada de Calaf, per la mateixa carretera. Des dels Prats de Rei es va a la Torre Manresana, per una pista asfaltada que surt en el km 1,8 de la BV-1031, anant direcció a Igualada. Els Prats de Rei està comunicada amb autobús per la línia L0394, La Farga de Moles-Barcelona.

Prats de Rei des de la Torre Manresana

© Imatge Jordi Bastart

Prats de Rei des de la Torre Manresana

© Imatge Jordi Bastart
Torre de la Manresana

També et pot interessar