Els Tres Monts 5. Mura-Monistrol de Montserrat

Longitud: 23,8 km
Dificultat: Alta
Durada aprox. a peu: 6 h 32 min

Els Tres Monts és una travessa de gran bellesa que transcorre per un corredor verd format pels parcs naturals del Montseny, Sant Llorenç del Munt i l'Obac i de la Muntanya de Montserrat així com pels espais naturals protegits de Cingles de Bertí i de Gallifa.

Descripció

Aquesta és la cinquena de les sis etapes en que esta dividida aquesta ruta, un recorregut sense dificultats tècniques, llarg i amb una mica de desnivell, recomanat per a persones habituades a les caminades llargues. La ruta discorre per corriols, camins, pistes i carreteres en bon estat i està senyalitzada amb les marques blanques i vermelles del GR 5 i amb les pròpies dels Tres Monts.

Aquesta ruta surt del centre d’informació del parc que hi ha al bonic poble de Mura i recorre els contraforts occidentals de la serra de l'Obac, dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Entre Rellinars i Monistrol de Montserrat, es passa un gran nombre de vials i urbanitzacions, tot i que el traçat de l'itinerari aconsegueix minimitzar-ne l'impacte.

Un cop travessada la riera de Mura per un pont, es pren un caminet a la dreta i passada la font del Noguer, es creua la riera per un gual per, més endavant, tornar-la a creuar per un pont. Can Miqueló i el mas de la Vila seran dues de les edificacions que deixarem enrere abans d’arribar al Puig de la Balma, espectacular construcció a l’abric d’una balma, transformada en restaurant i allotjament rural. El collet Roig (659 m) i el coll de la Creu (655 m) seran les màximes altures de la ruta abans d’arribar a Rellinars, tot passant pel davant de l'església preromànica de Sant Pere i Sant Fermí. Cal creuà la població seguint les marques del GR 5, per ascendir més endavant al collet dels Capellans. La ruta ens portarà fins una pista per tal de passar l’autovia C-16 per sota. Travessarem la urbanització de Can Prat i carenejant, arribarem al camí romeu a Montserrat per davallar fins a Monistrol de Montserrat, on el final de l’etapa el tenim a l’estació dels ferrocarrils (FGC) i del cremallera.

Accés: Mura es troba a 3 km de la carretera BV-1221 que uneix Terrassa amb Talamanca i Navarcles pel coll d'Estenalles. Amb autobús l'empresa Transbages connecta Manresa amb Mura de dilluns a dissabtes i l’empresa TGO els diumenges des de Terrassa.

Puig de la Balma

© Imatge Jordi Bastart

Puig de la Balma

© Imatge
Jordi Bastart
Montserrat