Els Tres Monts 4. Sant Llorenç Savall-Mura

Longitud: 24,8 km
Dificultat: Alta
Durada aprox. a peu: 6 h 40 min

Els Tres Monts és una travessa de gran bellesa que transcorre per un corredor verd format pels parcs naturals del Montseny, Sant Llorenç del Munt i l'Obac i de la Muntanya de Montserrat així com pels espais naturals protegits de Cingles de Bertí i de Gallifa.

Descripció

Aquesta és la quarta de les sis etapes en que esta dividida aquesta ruta, un recorregut sense dificultats tècniques, llarg i amb desnivell, recomanat per a persones habituades a les caminades llargues. La ruta discorre per corriols, camins i pistes en bon estat i està senyalitzada amb les marques blanques i vermelles del GR 5 i amb les pròpies dels Tres Monts.

Gairebé tota la ruta té lloc pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Es corona el seu sostre, el cim de la Mola, on hi ha el monestir romànic de Sant Llorenç del Munt  (s. XI). La ruta pot ésser escurçada evitant l'ascensió a la Mola des del coll d'Eres. La baixada fins a Mura es fa per un bonic i aeri camí carener.

El punt de partida és  l'avinguda Catalunya de Sant Llorenç Savall, pel pont que creua el riu Ripoll, seguint al principi les marques del GR 5. Abandonat el GR s’ascendeix suaument per la vall d’Horta. Més endavant es voreja el mas de les Oliveres, l'Escola de Natura i Formació de la Muntada i el magnífic mas del Marquet de les Roques, edifici d’estil modernista reformat a principis del segle XX. Quan portem 6,6 km caminant arribem al coll d’Eres, a 946 metres d’altitud; des d’aquí surt el camí cap a la Mola coronada pel monestir romànic, a les dependències del qual hi ha un restaurant. Magnifiques vistes des dels 1103 metres d’altitud. Si no volem pujar fins la Mola (ens estalviarem uns 8 km de recorregut), des del coll d’Eres d’on es contempla el cim del Montcau que amb 1056 metres és la segona altura del parc, seguirem per la pista asfaltada que descendeix cap al NO fins al coll d'Estenalles, on es troba el centre d’interpretació del parc. Creuem la BV-1221 i el camí ens portarà pel coll de Garganta, la carena de la Castanyera i el coll del Boix. Més endavant per la monumental Alzina del Vent, a prop de les coves de Mura per baixar fins la localitat de Mura, on en el centre d’informació del parc tenim el final de la ruta.

Accés: A Sant Llorenç Savall s’hi accedeix amb automòbil per la carretera B-124 des de Sabadell i per aquesta mateixa i la C-1415a des de Terrassa. Amb transport públic es pot arribar amb autobús des de Sabadell i les poblacions properes.

Vistes des de la Mola

© Imatge Jordi Bastart

Vistes des de la Mola

© Imatge
Jordi Bastart
Mura. Església de Sant Martí

© Imatge
Jordi Bastart
Monestir de Sant Llorenç del Munt

© Imatge
Jordi Bastart
Mura