Camí Vora Ter GR 210. 3 Manlleu-Sau

Longitud: 23,9 km
Dificultat: Mitjana
Durada aprox. a peu: 6 h 10 min

Aquest tram del Camí Vora Ter ens portarà des de la població de Manlleu, on podem visitar l’interessant Museu Industrial del Ter, fins l’embassament de Sau, després de travessar els boscos de l’espai natural Guilleries-Savassona.

Descripció

El Camí Vora Ter, que discorre per la comarca d'Osona, forma part del sender de gran recorregut GR 210. L'itinerari travessa antigues colònies tèxtils, boscos de ribera i de muntanya mitjana, poblacions i espais agrícoles i industrials, llocs que tenen en comú l'aprofitament ancestral del riu.

La ruta s'ha dividit en tres etapes: la Farga de Bebié-Torelló, Torelló-Manlleu i Manlleu-Sau. Aquesta, la darrera de les tres, ens portarà des del Museu Industrial del Ter, punt de sortida de l’itinerari, fins la presa de l’embassament de Sau. Pel camí, el primer indret interessant és Roda de Ter, on creuarem el riu pel Pont Vell, d’origen romà. Més endavant, a l’altra banda sobre un espadat, hi ha el poblat ibèric i medieval de l’Esquerda que, si tenim temps, val la pena visitar. Un cop haurem passat pel mas de Can Ton Xic entrarem a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Deixant enrere el collet de la Passarella, gaudirem d’unes vistes espectaculars del meandre on es troba el monestir de Sant Pere de Casseres (s’hi arriba des del Parador de Sau) que val la pena visitar. Passada la urbanització Fussimanya ens dirigirem al coll de Terrades, a la carretera de Tavèrnoles al Parador de Sau, fantàstic mirador de l’embassament amb els cingles de Tavertet a l’esquerra. Seguint el camí pavimentat que  ressegueix el perfil de l’embassament, arribarem a la presa després de gaudir amb les vistes espectaculars que ens proporcionen els diversos miradors.

Accés: Amb vehicle per la C-17, sortida BV-4608, o des de Vic per la B-522. Es pot arribar a Manlleu en tren per la línia Rodalies de Catalunya (l’Hospitalet de Llobregat- Puigcerdà). L'estació queda aproximadament a un quilòmetre i mig del museu.

Riu Ter des de l'Esquerda

© Imatge Jordi Bastart

Riu Ter des de l'Esquerda© Imatge Jordi Bastart
Embassament de Sau