Camí dels Bons Homes. Berga-Gósol

Longitud: 29,7 km
Dificultat: Alta
Durada aprox. a peu: 8 h 10 min

Aquest itinerari aprofita un fet històric per ajudar-nos a descobrir alguns dels millors paratges dels Pirineus, entre la ciutat de Berga amb un nucli antic interessant i la pintoresca població de Gósol que va enamorar un jove Picasso.

Descripció

El catarisme va ser un fenomen religiós i cultural que promovia el retorn al cristianisme primitiu. Es va estendre per Occitània i el nord de Catalunya durant els segles XII i XIII. L’església catòlica el va qualificar d’heretgia i els exèrcits de la monarquia francesa els van massacrar. La derrota de Muret el 1213, on va morir el rei Pere I de Catalunya i Aragó, va significar l'inici del declivi càtar. Els que fugiren van emprendre camins a través dels Pirineus que actualment s’han batejat com a Camí dels Bons Homes.

Des de Catalunya, aquest itinerari transpirinenc arriba a Foix (Arieja) en diverses etapes, després de recórrer un total d’uns 200 km i vèncer forts desnivells. La ruta està senyalitzada com a GR 107 i les tres etapes que descriurem entre el santuari de Queralt (Berga) i Bellver de Cerdanya, passant per Gósol, sumen 77,2 km. Des de finals de tardor fins a començaments de primavera hi ha neu a les parts més altes.

El punt de partida és al santuari de Queralt, que s’enlaira per sobre la ciutat de Berga. Travessarem paratges encisadors, com el pla de L’Estany o la baga de Noucomes i petits nuclis com Espinalbet, Peguera (actualment deshabitat) i Sorribes abans d’arribar a Gósol. El punt més alt de la ruta és el collet de l’Estret (1.975 m) i la imatge imponent del Pedraforca ens acompanyarà bona part del camí.

Accés: A Berga, en cotxe, per la C-16 (Eix del Llobregat). Diverses línies d’autobús comuniquen Berga amb Barcelona, Ripoll, la Seu d’Urgell...

Santuari de Queralt

© Imatge Jordi Bastart

Santuari de Queralt© Imatge Jordi Bastart
Gósol





















© Imatge
Jordi Bastart