Aquest itinerari aprofita un fet històric per ajudar-nos a descobrir un dels millors paisatges dels Pirineus, entre dues poblacions amb un nucli antic força interessant.
Descripció
El catarisme va ser un fenomen religiós i cultural que promovia el retorn al cristianisme primitiu. Es va estendre per Occitània i el nord de Catalunya durant els segles XII i XIII. L’església catòlica el va qualificar d’heretgia i els exèrcits de la monarquia francesa els van massacrar. La derrota de Muret el 1213, on va morir el rei Pere I de Catalunya i Aragó, va significar l'inici del declivi càtar. Els que fugiren van emprendre camins a través dels Pirineus, que actualment s’han batejat com a Camí dels Bons Homes.
Des de Catalunya, aquest itinerari transpirinenc arriba a Foix (Arieja) en diverses etapes, després de recórrer un total d’uns 200 km i vèncer forts desnivells. La ruta està senyalitzada com a GR 107 i les tres etapes que descriurem entre el santuari de Queralt (Berga) i Bellver de Cerdanya, passant per Gósol, sumen 77,2 km. Des de finals de tardor fins a començaments de primavera hi ha neu a les parts més altes.
A Bagà, al Palau dels Pinós, hi ha un centre d’informació del Parc Natural del Cadí-Moixeró i un altre dedicat al catarisme. El primer tram de 4,5 km el farem per la BV-4024 fins al trencall a Gréixer. Per la fageda del Clot d’en Pere arribarem al coll d’Escriu. L’itinerari passa per diverses fonts i dos refugis: el de Sant Jordi, al Berguedà, i el dels Cortals de l’Ingla, a la Cerdanya. Superada la serra del Cadí pel coll de Pendís (punt més alt de la ruta, 1.782 m), ja a la Cerdanya, són interessants les esglésies romàniques de Sant Serni de Coborriu i, sobretot, Santa Maria de Talló.
Accés: Fins a Bagà, amb cotxe per la C-16 (Eix del Llobregat). També diverses línies d’autobús comuniquen Barcelona i poblacions properes com Berga i la Seu d’Urgell.