Camí del Monestrell 2. De Sant Pere Molanta a Castellet

Longitud: 22,7 km
Dificultat: Mitjana
Durada aprox. a peu: 5 h 30 min

Vinyes, fondos i bosc en una ruta de notable interès patrimonial com és el Conjunt Arqueològic d’Olèrdola i el nucli de Castellet.

Descripció de la ruta

El Camí del Monestrell, catalogat com a sender de petit recorregut PR C-148, és una bona manera de conèixer l'Alt Penedès. Discorre entre Sant Sadurní d'Anoia i Castellet, arran de l'embassament de Foix, travessant boscos, serres, fondos, planes, àrees intensament urbanitzades i vinyes d’on surten vins i caves de gran qualitat. Atesa la seva llargària, 43,5 km, per tal de facilitar-ne el recorregut a peu, s'ha dividit l'itinerari en dues etapes.

Aquesta segona etapa que ens permetrà descobrir elements de gran valor patrimonial, comença a Sant Pere de Molanta i acaba a Castellet. El punt de sortida el tenim al trencall amb la variant PR C-148.2 que ve de Vilafranca del Penedès, a 0,85 km a l’oest de Sant Pere Molanta. A un parell de quilometres passarem pel mas de la Tallada, on hi ha l’església romànica de planta circular del Sant Sepulcre d’Olèrdola. Creuarem Sant Miquel d’Olèrdola i seguint el fondo de la Vall entrarem dins del Parc d’Olèrdola. Vorejarem l’interessant Conjunt Arqueològic d’Olèrdola i les cingleres que ens envolten en un paisatge eixut i de vegetació força minsa, estan plens de balmes i coves on l’home prehistòric hi va deixar mostres d’art rupestre catalogades com a Patrimoni Mundial de la Humanitat.

Els Monjos i la Ràpita són dos poblacions per on passarem abans d’aparellar-nos amb el riu Foix. Més endavant creuarem el poble de les Masuques, descobrirem l’església romànica de Sant Esteve i arribarem a Castellet, magnífic conjunt enlairat sobre el pantà de Foix, format pel castell, l’església romànica de Sant Pere i les quatre cases del poble.

Accés: A Vilafranca del Penedès si pot arribar per diferents carreteres i també per l’AP-7. Vilafranca del Penedès i l’Arboç, a 3,2 km del final de la ruta, disposen d’estació de tren (Rodalies de Catalunya, línies R4 i R5)