Camí de la Sal. De Cardona a Súria

Longitud: 17,3 km
Dificultat: Mitjana
Durada aprox. a peu: 5 h 41 min

A través de boscos descobriren un parell de necròpolis medievals. Dos punts d’interès a principi i final de la ruta: Cardona amb la seva monumentalitat, la Muntanya de Sal i el Poble Vell de Súria.

Descripció de la ruta

Itinerari basat en l'antic camí de transport de sal entre Cardona i Manresa. S'ha dividit en dues etapes per facilitar-ne el recorregut: la primera va de Cardona a Súria, la segona de Súria a Manresa. El recorregut es pot fer en un sol dia amb bicicleta tot terreny, malgrat que en alguns punts concrets caldrà baixar de la bicicleta.

Aquesta ruta està senyalitzada amb les marques blanques i vermelles del GR 3 i la variant GR 3.1. El recorregut comença a Cardona, al carrer Escassany, la plaça del Mercat i la plaça de la Fira. Durant el primer tram i deixant enrere el Parc Cultural de la Muntanya de Sal, la ruta segueix per camins en bon estat per un paisatge obert format per petites serres, suaus turons, conreus i masos escampats. Com a punts interessants passarem per la necròpolis de la Vinya de la Guitarra amb tombes de l’època del romànic excavades a la roca i més endavant per la colònia de Palà de Torroella construïda a partir del 1876 al costat de l’antic molí del Mas de Palà. Després de creuà el Cardener per un pont passarem a prop de la necròpolis de Can Banyes d’origen medieval. Finalment, travessarem la riera d’Hortons i entrarem a Súria pel nord, pel barri de Can Trist, essent la plaça de Sant Joan, on es troba l'estació d'autobusos, el final d’aquesta etapa.

Accés: per la C-55 i amb transport públic amb la línia d’autobusos L0131 Barcelona-Solsona-la Farga de Moles.

Cardona. Nucli antic
Cardona. Nucli antic
Súria
Cardona. Muntanya de sal

© Imatge
Jordi Bastart