Pedra del Sacrifici

La tradició popular diu que a sobre d'aquesta pedra es feien sacrificis humans i d'aquí li ve el nom. També és parla de què era un dels llocs on les bruixes feien els seus aquelarres.
És potser el jaciment de més renom del Pla de Savassona que va ser excavat al 1960 i 1976 proporcionant una complerta seqüència estratigràfica de la que s'hi pot deduir tres horitzons històrics. 
En un primer horitzó datat de a l'època medieval es van trobar restes de ceràmica i teules que fan pensar que es feia servir com a lloc d'habitatge adossat a la roca sobre la que es recolzaria la teulada.
Per sota del paviment d'aquell habitatge s'hi trobaren túmuls de pedra i ceràmica fosca feta a mà corresponents des de l'Edat de Ferro-Ibèric Antic a l'Edat del Ferro-ibèric Ple (850-200 a.C.) 
Les restes de dos sepulcres en estrats més profunds indiquen que va ser un lloc d'enterrament del Neolític Final al Calcolític (2.500 " 1500 a.C).
Destaca la troballa d'un esquelet molt ben conservat d'una dona d'uns 25 anys. Sobre una mostra d'aquest esquelet es va fer la primera datació a la península ibérica mitjançant el carboni 14 amb el resultat d'una antiguitat d'uns 4.500 anys (2.345  a 140 anys a.C).
La major part dels materials es conserven al Museu Episcopal de Vic, on es pot observar una reproducció d'un sepulcre de fossa del neolític final o calcolític.